Kolonel vlieger Rudy THEYS, DNR

Kolonel vlieger Rudy TheysKolonel vlieger Rudy THEYS werd geboren te Turnhout op 20 juli 1960. Na het beëindigen van zijn studies aan het Sint-Victorinstituut te Turnhout, vervoegt hij in oktober 1979 de Luchtmacht als leerling-piloot.

Na een opleiding op Marchetti en Alpha Jet in de vliegscholen van Goetsenhoven en Brustem behaalt hij zijn Hoger Vliegbrevet op 11 december 1981.

Begin 1982 wordt hij aangewezen om gedurende 3 jaar te fungeren als vlieginstructeur op T-37 in het Euro NATO Joint Jet Pilot Training programma in Sheppard AFB, Texas (USA). Bij zijn terugkeer uit de Verenigde Staten in 1985 doet hij nog 1 jaar langer dienst als instructeur op Marchetti te Goetsenhoven.

In 1986 begint hij zijn conversie op F-16 in de OCU te Beauvechain en belandt hij na zijn conversie tot gevechtspiloot in het 23 “Devil” Smaldeel te kleine Brogel. Hij bekleedt er onder meer de functies van vliegveiligheidsofficier en flight commandant tot hij in 1992 naar Laken vertrekt om er de cursus voor kandidaat-hoofdofficier aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie te volgen.

Bij zijn terugkeer in Kleine Brogel wordt hij Operatieofficier van de 10 Wing Tac. Hij wordt eveneens aangewezen als demonstratiepiloot en zal gedurende bijna 4 jaar de F-16 voorstellen op binnen- en buitenlandse luchtvaartmanifestaties. Tijdens zijn tweede jaar als display piloot behaalt hij tijdens de internationale airshow in Biggin Hill in het Verenigd Koninkrijk, de prestigieuze prijs “Hunting Aircraft Best Solo Display”.

In 1996 wordt hij bevorderd tot de graad van majoor vlieger.

Van 1997 tot 2000 is hij werkzaam in het Interim Deployable Combined Air Operations Centre (IDCAOC) te Ramstein (Duitsland) en is hij verantwoordelijk voor de planning van de Combined Air Operations.

In 2000 keert hij terug naar Kleine Brogel en wordt er bevelhebber van het 31ste “Tiger” Smaldeel. Tijdens deze periode wordt hij eveneens aangewezen om het bevel te voeren over een 200-tal Belgische en Nederlandse militairen die deel uitmaken van de Deployable Air Task Force (DATF) te Amendola (Italië) en die deelnemen aan de operaties JOINT FORGE / JOINT GUARDIAN om luchtoperaties uit te voeren boven de Balkan.

In 2001 wordt hij bevorderd tot de graad van luitenant-kolonel vlieger.

In 2003 wordt hij overgeplaatst naar Evere en is hij werkzaam in de ondersectie Concepten, Normen en Methoden bij het departement Operaties en Training van de nieuwe Defensiestaf.

Op 8 november 2004 wordt Luitenant-kolonel vlieger Rudy Theys aangesteld als 22ste Korpscommandant van de Basis Koksijde.

Op 26 december 2008 wordt hij bevorderd tot de graad van kolonel vlieger.

Kolonel vlieger THEYS totaliseert thans meer dan 4.400 vlieguren, waarvan onder andere bijna 2.000 op F-16 en een 500-tal op Seaking helicopter.

Sinds 30 maart 2009 vervult Kolonel vlieger Rudy THEYS de functie van Militaire Commandant Provincie West-Vlaanderen.

Op 1 oktober 2014 doet Kolonel vlieger Rudy THEYS mutatie naar de Algemene Directie Human Resources te Neder-over-Heembeek als Hoofd van de Nationale Directie van de Reserve.

Hij is vader van een zoon Rutger (28) en een dochter Wencke (24) en woont samen met zijn partner Hilde, Jana (22) en Lander (19), in Koksijde.

Geef een reactie