Alles in goede banen leiden…

170315_GoedeBanen1

De Movement Control Group (MCG) is een eenheid waarvan de detachementen verspreid zijn over heel België. De staf is gecentraliseerd in Peutie. De eenheid organiseert, coördineert en controleert alle bewegingen van militair personeel en materieel langs de baan, het spoor, de binnenwateren maar ook tijdens zee- en luchthavenoperaties. En dat doen ze in binnen- en buitenland maar ook in operatiezones.

De MCG telt een tiental reservemilitairen in haar rangen. Zij helpen de militaire bewegingen in goede banen te leiden. Onder hen twee gedreven reservisten: adjudant-chef Werner R. en adjudant Eddy V.. Wie beweert dat een job in de burgerij niet te rijmen valt met het statuut van reservemilitair, heeft het mis. Hier hun verhaal.

Met kennis van zaken

“In het gewone leven werk ik voor een transportbedrijf in Heist-op-den-berg als verantwoordelijke coördinator voor alle transporten van ons bedrijf voor de regio Wallonië”, zegt adjudant Eddy V.. “Ons bedrijf is gespecialiseerd in uitzonderlijk vervoer. Dagelijks doorkruisen onze diepladers, opleggers en open wagens heel Europa. Ik heb heel wat ervaring in de transportwereld. Het plannen, coördineren en controleren van transporten is mijn ding. Ik kan mij dan ook volledig uitleven bij de MCG.”

170315_GoedeBanen2

“Na het verlaten van het actief kader in 1993 werd ik automatisch opgenomen in het reservekader en toegewezen bij het 14 Bataljon Artillerie”, gaat hij verder. “Later ben ik verzeild geraakt in Berlaar als magazijnier in het distributiecentrum voor wisselstukken. Op mijn vraag om actiever kunnen betrokken te worden in een operationele eenheid, werd mijn overplaatsing naar de MCG toegestaan. Mijn functie als Rail Transport Officier (RTO) past me dan ook perfect.”

“We controleren de bewegingen langs de baan”, voegt adjudant-chef Werner R. er aan toe. “Een van onze specialiteiten in de eenheid, is de opvolging van kolonnes en zorgen dat alles op tijd en volgens het geplande schema verloopt. Dat vergt een permanente communicatie met onder meer de militaire of lokale politie en de betrokken eenheden.”

“Als reservemilitair van de lichting van 1987, werkte ik initieel bij een territoriaal linie regiment van de Provinciestaf van Oost-Vlaanderen”, gaat hij verder. “Aangezien ik in de burgerij werk bij de Vlaamse Vervoermaatschappij ‘De Lijn’ werd ik in 2011 door de diensten van de Directie Nationale Reserve overgeplaatst naar de MCG.”

Vlot ingeschakeld

“Het is voor ons als reservemilitair noodzakelijk dat we tijdig op de hoogte zijn van de activiteiten van de eenheid”, zegt adjudant Eddy V.. “We proberen ons zo goed mogelijk vrij te maken om aan de voorziene oefeningen of zendingen te kunnen deelnemen. Ik kan me vrij flexibel opstellen en me gemakkelijk voor enkele dagen vrijmaken.”

“We zijn goed geïntegreerd”, vult adjudant-chef Werner R. aan. “We zijn een grote familie. De sfeer is perfect en we worden door het actief kader gewaardeerd. De activiteiten zijn zeer afwisselend. Vooral de mogelijkheid om in het buitenland te werken is een grote meerwaarde en schenkt ons veel voldoening. Er is een vlotte samenwerking met het actief kader. We voelen ons er thuis en zijn nauw betrokken in het eenheidsgebeuren”.

Gelijkwaardig

Luitenant-kolonel stafbrevethouder Dominique Libert, korpscommandant van de MCG, benadrukt dat zijn reservemilitairen sterk gemotiveerd zijn. “We doen al het nodige om onze reservisten optimaal te integreren”, zegt hij. “Tijdens hun inzet maken we geen onderscheid tussen hen en het actief kader, hun expertise en ervaring zijn lovenswaardig en meer dan welkom.”

 

(Tekst: Jean-Claude Carlier – Foto’s: Michel Decourtit)