Elke seconde telt!

 Jeangout01

“Elke seconde telt”, steekt adjudant-chef van het reservekader Patrick J. van wal. We zijn in Bevekom, waar Patrick aan het personeel van de 1 Wing les geeft over brandbestrijdingsmaatregelen. En dat is niet toevallig. Als instructeur en brandspecialist bij een opleidingscentrum voor brand en preventie in Louvain-la-Neuve, is hij de ideale persoon om zijn ervaring te delen met zijn eenheid.

Hoe belandde je in het reservekader?

In 1983 heb ik gekozen voor een loopbaan bij Defensie. Als tijdelijk onderofficier was ik secretaris bij de 20 Wing Support in het kwartier Koning Albert I (Evere-Noord), waar vandaag de NAVO haar nieuwe hoofdkwartier bouwt. Na afloop van mijn contract als tijdelijk onderofficier ben ik automatisch overgegaan naar het reservekader bij de 15 Wing Luchttransport in Melsbroek. In 2003 ben ik overgegaan naar de 1 Wing in Bevekom, mijn huidige eenheid. Ondertussen heb ik mij gespecialiseerd in brandveiligheid en -preventie. Omwille van mijn kennis en ervaring op dat vlak heb ik gevraagd om de functie van brandadviseur te mogen opnemen.

Je bent een specialist in brandveiligheid?

Inderdaad. Vanuit mijn interesse ben ik opgeklommen tot instructeur bij het opleidingscentrum A-FIRST en geef ik les in brandbestrijding en -preventie, hoofdzakelijk voor gebouwen. Ik heb ook een diploma niveau 1 in brandveiligheid en -preventie. Bijkomend heb ik een opleiding als ambulancier gevolgd bij het Rode Kruis. Mijn werkdomein is vrij groot. Het bestrijkt zowel aspecten op industrieel vlak, op het vlak van de luchtvaart als op het administratief vlak. Vroeger heb ik nog opleiding gegeven aan boordpersoneel van onder andere SABENA. Zoals je kan zien ben ik als reservemilitair helemaal op mijn plaats hier op de basis en kan ik vanuit mijn beroepservaring mijn steentje bijdragen.

  Jeangout03

Geef eens enkele voorbeelden van je inzet hier.

Ik word ingeschakeld als onderrichter binnen mijn specialiteit. Brandbestrijding is daarvan maar één facet. Omdat ik beroepshalve heel wat kennis over chemische producten heb, word ik ook gevraagd om les te geven over chemische, biologische, radiologische en nucleaire verdediging (CBRN). Verder verstrek ik vormingen aan troepen die zich voorbereiden op hun opdracht in Kandahar, in Afghanistan. Ik begeleid ook de brandweerlui bij hun cursussen aan de Opleidingsafdeling Brandweer van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) in Woensdrecht. Die afdeling leidt al het militaire brandweerpersoneel van de luchtmacht op. De Nederlandse vliegbasis beschikt over een van de meest complete en moderne brandweeroefenterreinen ter wereld. Militaire brandweereenheden uit alle geallieerde landen komen hier trainen.

Tijdens de jaarlijkse militaire competitie voor reservekaders, georganiseerd door de Koninklijke Nationale Vereniging van Reserveofficieren en de Koninklijke Nationale Unie van Reserveonderofficieren, beman ik telkens een stand waar de deelnemers een echte brandoefening moeten uitvoeren.

Een boeiende job, je passie is hier dus ook je hobby!

Inderdaad, boeiend en veelomvattend. Bovendien kan ik mijn dagelijkse ervaringen als onderrichter in de privésector delen met mijn collega’s bij Defensie. Mijn enthousiasme wordt geprezen, mijn hulpvaardigheid gewaardeerd. Dat is nu net het leuke aan mijn job.