Van preventie tot interventie

Popelier01

 

Brandweerman of -vrouw word je niet zomaar. Voor velen is het een roeping, voor anderen is het de realisatie van een kinderdroom. Niet verwonderlijk, het is een boeiende, afwisselende job met een waaier aan verantwoordelijkheden in een sociaal gerichte omgeving. Ludo P. kan ervan meespreken. Hij is kapitein bij de brandweer van Knokke-Heist en is eveneens specialist in preventiebeleid bij grote bouwprojecten in en rond Knokke-Heist. Daarnaast is hij brandadviseur en reservemilitair bij Defensie. “Brandveiligheid is mijn vak.” We maken dan ook graag kennis met deze bijzonder gedreven man.

Je bent brandweerman in Knokke-Heist maar ook bij Defensie werkzaam?

“Het is pas op latere leeftijd dat ik als brandadviseur bij de marine aan de slag ging. Ik had weliswaar mijn militiedienst volbracht in 1980 als marine-infanterist en stond in voor de beveiliging van het kwartier. Sinds 1998 ben ik vrijwilliger bij de brandweer van Knokke-Heist. Na meerdere cursussen te hebben gevolgd, ben ik mij gaan specialiseren in het preventiebeleid, meer bepaald in het domein van brandveiligheidsvoorzieningen bij gebouwen. Zo inspecteer ik bouwprojecten op brandveiligheid zoals het in aanbouw zijnde ziekenhuis of de verbouwingen van het rusthuis in onze gemeente. Hierbij wordt gekeken naar bouwkundige voorzieningen en installaties op het gebied van brandveiligheid. De brandweerpost van Knokke-Heist heeft binnen de Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen ook de marinebasis van Zeebrugge onder zijn hoede. Als reservemilitair op die marinebasis oefen ik dan ook de functie uit van brandadviseur, wat ik perfect kan rijmen met mijn burgerfunctie.”

Popelier04

Wat houdt je tussenkomst als reservist bij de marine en op de basis in het bijzonder in?

“Als brandpreventieadviseur, vooral gespecialiseerd in gebouwen, houd ik toezicht op de veiligheid van alle werkplaatsen en aanverwante gebouwen binnen het kwartier, waaronder de onderhoudsloods. Dat is de grootste van België gezien haar afmetingen. Ze biedt immers plaats voor drie vaartuigen. Zo zijn er op mijn aanraden structurele aanpassingen doorgevoerd in de loods houtbewerking om de kans op overslaande branden te verkleinen. Daarnaast neem Ik deel aan de organisatie van evacuatieoefeningen. Ik sta hen met raad en daad bij. Dit kan aan wal maar ook aan boord van een schip, zelfs op zee. Bovendien ken ik de marinebasis heel goed, wat van kapitaal belang is indien het brandweerkorps waartoe ik behoor ooit voor een interventie moet tussenkomen.”

Een pure win-winsituatie!

“Zo kan je het stellen. De brandweer van Knokke-Heist kan enerzijds adequaat tussenkomen doordat ik alle gevoelige plaatsen op de marinebasis ken en anderzijds kan ik mijn expertise delen met de brandploeg en het commando van de basis. Brandveiligheid is nu eenmaal mijn ding.”

Popelier03

Je bent erg gewaardeerd in de eenheid!

“Ja, dat mag ik wel zeggen. Ik ben heel goed geïntegreerd bij het actief kader. Mijn advies wordt zelfs gevraagd voor een eventuele aanschaf van een nieuwe brandweerwagen op de basis. Samen met twee andere reservemilitairen vormen we een hechte expertisepool. We hebben onderling zeer goede contacten en kunnen elkaar helpen. De vriendschap binnen de reserve en binnen de eenheid is alom troef. Mocht ik nog kunnen toetreden tot het actief kader, dan zou ik zeker niet aarzelen, maar helaas …”

Dat Ludo en zijn collega’s-reservemilitairen een grote meerwaarde betekenen voor Defensie, daar ben ik van overtuigd.  Bedankt voor je inzet, Ludo!