Het is nu of nooit!

 

Wie ben je?

Pieter Van L., geboren in 1986, Antwerpen, Master Geschiedenis, Master Internationale Betrekkingen & Diplomatie, Bachelor Rechten, Internationale Relaties / Verdragsonderhandelaar bij de FOD Sociale Zekerheid.

Wat is jouw motivatie geweest om toe te treden tot de Reserve?

Tijdens mijn studies heb ik deelgenomen aan de Summer School van de Koninklijke Militaire School, welke mijn eerste kennismaking met Defensie was. De Summer School had als onderwerp de internationale rol van het Belgisch leger, en ik was zeer onder de indruk van de professionaliteit en kennis van de verschillende sprekers. Na mijn studies heb ik dan een stage bij de Verenigde Naties ondernomen, hierbij werkte ik rond ontwapening (VN Wapenhandelverdrag) en werd mijn interesse in veiligheidsvraagstukken en defensie nog verder aangewakkert. Tijdens deze stage kwam ik ook een Belgische collega tegen die bij de Reserve was, en zo ben ik hierin geïnteresseerd geraakt. In 2012 heb ik een eerste keer mijn kandidatuur gesteld, maar wegens agendaproblemen de selectieprocedure niet kunnen doorlopen. Vorig jaar (NVDR: 2016) zag ik dat er terug functies open stonden in de Reserve en ik dacht: het is nu of nooit! De Reserve leek mij een ideale manier om Defensie beter te leren kennen, mijn eigen interesses in thema's waarin Defensie actief is (internationaal recht, internationale veiligheid,...) te ontwikkelen, en mijn kennis ten dienste te stellen.

Welke zijn, n.a.v. jouw beslissing, de eerste contacten met het Leger geweest? Welke waren jouw eerste indrukken?

Ik heb mij in het informatiecentrum in Antwerpen gaan informeren rond de inlijvingsprocedure en het carrièreverloop van een reservist. Hoewel de recruiter professioneel was had hij maar zeer weinig informatie over wat de Reserve was, en hoe de procedures werkten. Blijkbaar was ik de eerste persoon die hij hiervoor over de vloer kreeg. Maar eens ik mijn kandidatuur gesteld had verliep alles zeer vlot, alleen de informatieverstrekking naar ons toe is vaak zeer beperkt.

Voor welke functie werd je weerhouden?

Ik ben weerhouden voor de functie van Verbindingsofficier in het Militair Commando Antwerpen. Voor het moment is het wel nog een beetje onduidelijk wat deze functie praktisch zal inhouden.

Je hebt nu jouw eerste militaire opleiding in Leopoldsburg beëindigd. Wat was jouw ervaring? Wat zal jou bijblijven?

De basisopleiding was vrij intensief en in een totaal andere (werk)omgeving dan ik gewoon was, wat het tot een zeer interessant ervaring maakte. De opleiding zelf was professioneel gegeven door gedreven instructeurs, en wat mij zeker zal bijblijven zijn de schootslessen en de CNBR-lessen (huiveringwekkende foto's). Het was ook zeer leuk om een maand lang op te trekken met andere kandidaat reservisten, en samen het traject te volgen. Hoewel we uiteindelijk maar 4 weken in Leopoldsburg waren denk ik wel dat we een goed beeld hebben gekregen van de functies en taken van een militair.

Wat is jouw volgende stap? Heb je er zin in?

De volgende stap zal de opleiding in de eenheid (militair commando) zijn, en uiteraard heb ik er zin in. Het is wel een lastig dat we maar zeer weinig informatie krijgen over dit traject. Spijtig genoeg lijkt het leger nog vaak voor u te denken. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd naar hoe de verdere opleiding zal verlopen en hoe we als reservist geïncorporeerd zullen worden in de militaire structuren!

 

KRO Pieter Van L. 2