Tranen in mijn ogen

 

 Wie ben je?

Jan V., 32, Vlaams-Brabant Leuven, dr. ir. Elektrotechniek, onderzoeker-ingenieur.

Wat is jouw motivatie geweest om toe te treden tot de Reserve?

Ik hoop in de Reserve te leren een gemengd team, met uiteenlopende achtergronden, effectief te leiden. Zowel mijn oom als verschillende kameraden zijn reservist voor ikzelf de voordelen van reservist zijn inzag. Het was geen evidente keuze, en vele mensen stellen er zich vragen bij.

Welke zijn, n.a.v. jouw beslissing, de eerste contacten met het Leger geweest? Welke waren jouw eerste indrukken?

Mijn eerste contact was een bezoek aan het informatiecentrum in 2014, einde juli. Te laat om nog in aanmerking te komen voor de ronde van 2014. Ik kreeg de indruk dat het Leger zeer vriendelijke en geïnformeerde werknemers had. Over de Reserve zelf is er weinig informatie beschikbaar, ook nu nog. Ook de logheid van de organisatie viel mij op.

Voor welke functie werd je weerhouden?

Ik ben weerhouden voor de functie coördinatie-officier, Luchtmacht.

Je hebt nu jouw eerste militaire opleiding in Leopoldsburg beëindigd. Wat was jouw ervaring? Wat zal jou bijblijven?

De opleiding in CBOS voor MIF en GMO zijn zeer goed uitgekiende opleidingen. De lesgevers zijn zeer goed voorbereid, en geven uitzonderlijk efficiënt les. Het lesprogramma is zwaar, want zeer gecondenseerd, maar de steun, inzet en aanmoediging van de lesgevers is eindeloos.

Mij zal zeker bijblijven: "Tranen in mijn ogen, jongen.", "Sorry? Daar smeer ik geen boterhammen mee.", hoe karweien op den duur geen karweien meer lijken, omdat het gewoontes zijn geworden, de verschillende eureka momenten. (Waarom zoveel nadruk op dril? Omdat ze een week later je een wapen in je handen geven, en ze moeten kunnen vertrouwen dat jij exact doet wat ze vragen!)

Wat is jouw volgende stap? Heb je er zin in?

Volgende stap zal de specifieke opleiding zijn in de eenheid. Het is nog uitzoeken hoe en wanneer dat precies zal verlopen, maar ik kijk er naar uit!