Iets teruggeven aan de maatschappij

 20180429_Massy_Vermuyten_Wedding_204.jpg

Willem V., 30 jaar, woonachtig te Leuven, jurist – economist in de Financiële sector.

Wat is jouw motivatie geweest om toe te treden tot de Reserve?

Eerst en vooral zag ik de reserve als een mogelijkheid om iets terug te geven aan de maatschappij. Ik heb immers genoten van uitmuntend onderwijs, dat in vergelijking met andere landen spotgoedkoop is. Daarenboven was het vooral vanuit een win-win gedachte. Defensie kan immers genieten van de competenties die ik in de privé-sector heb ontwikkeld, anderzijds kan ik bij Defensie andere competenties aanscherpen. Ik heb het dan niet alleen over soft skills zoals teamgeest, discipline en doorzettingsvermogen, maar eveneens over opleidingen in brandbestrijding, EHBO, organisatie van massa-evenementen, ….

Hoe is het verder verlopen nadat je je hebt aangemeld?

Dat is ondertussen weeral van 2012 geleden, maar ik herinner me dat ik in Neder-over-Heembeek een stevige selectiedag had vol met fysieke en psychologische proeven. Wat me opviel was dat er daar nergens een onderscheid was tussen de actieve en de reserve-militairen. Op zich niet slecht, want daardoor heb je het gevoel dat je er effectief bij hoort.

De zomer erop was het dan verzamelen geblazen te Leopoldsburg. Hier was er wel een onderscheid tussen actieve en reserve-militairen. Het is immers al niet evident om een volledige maand verlof te nemen, laat staan voor de volledige opleiding. In Leopoldsburg zaten we in een apart peloton. We hadden het geluk dat de lesgevers enorm veel begrip hadden voor het gegeven dat we daar in onze vrije tijd zaten en een enorme motivatie hadden om te slagen. Ondanks dat het lichtelijk is afgeslankt, zit het programma voor die maand toch redelijk vol van ’s ochtends tot ’s avonds.

Zo’n hoog tempo, samen met het internaat regime, zorgen wel voor een enorme teamspirit. Ons peleton van reservisten spreekt nog geregeld samen af. Nu, we waren maar met 6, dus dat helpt ;-)

Wat houdt de functie van Verbindingsofficier juist in?

Als een ambassadeur van de Marine, de Belgische overheid en de havenautoriteiten zorg je ervoor dat de buitenlandse marineschepen en bemanning zich welkom voelt en niets te kort komt. Dat gaat van de geplogenheden en praktische details uitleggen van de haven waar de schepen aanleggen tot het regelen van bevoorrading

Hoe zie jij de Reserve evolueren?

Naar een breder publiek. Momenteel is de reserve nog niet zo bekend. Onder familie, vrienden, kennissen, collega’s ben ik de enigste die actief is binnen de reserve. Ook bij sollicitaties vroegen de recruiters zich steevast af wat dat gedeelte “Defensie” op mijn CV wou zeggen… Dat moet helemaal anders, ik ben fier om een reservist te zijn, maar de mensen die momenteel geen reservist zijn moeten dat kunnen plaatsen, en liefst ook fier zijn dat er mensen zijn die zich hierin engageren. Daarom ben ik ervan overtuigd dat Defensie meer dient te investeren in de zichtbaarheid van zijn reservisten.