Green Spring 2017

 

2477489 flawinne

 

Op 21 april ging naar -ondertussen- jaarlijkse traditie de Green Spring door bij het 2de Bataljon Commando (2 CDO). Voor de jongere reservisten een uitgelezen kans om de werking en organisatie van een actieve paracommando-eenheid van dichtbij te leren kennen. Dit zowel op theoretisch als op praktisch niveau.

Na aankomst in de kazerne te Flawinne en een warm welkom met een deugddoende koffie, gaf een compagniecommandant een uiteenzetting over de specifieke werking van de compagnie onder zijn bevel. Hetgeen iedereen snel opviel, was het drukke jaarprogramma en het hoge tempo in de opeenvolging van opdrachten en oefeningen. De hoge beschikbaarheid van het personeel van de eenheid dwingt veel respect af. De operationele taken, zowel in het binnenland als in het buitenland, worden veelvuldig afgewisseld met tactische oefeningen en specifieke trainingsperiodes. Deze laatste periodes houden bijvoorbeeld sprongstages in het buitenland in. Actiefoto’s hiervan maakten ongetwijfeld vele aanwezige reservisten lichtjes jaloers.

De volgende afspraak van de dag was op de schietstand, iets buiten de kazerne. Vier schootsinstructeurs van het bataljon stelden de meest gebruikte vuurwapens voor: MINIMI, MAG, SCAR en FIVE-SEVEN. Met de laatste twee zouden wij reservisten ook manipulaties gaan uitvoeren én schieten. Onder begeleiding kon telkens een helft van de groep manipulaties inoefenen van het ene wapen, terwijl de andere helft het andere wapen leerde hanteren. Hierna kwam de apotheose op de schietstand: schieten! Op verschillende afstanden en in verscheidene posities werd er op de doelwitten menig patroon verschoten. Er was niemand die niet onder de indruk was van de twee wapens: in vergelijking met de FNC en de GP voelde dit niet aan als één generatie-verschil, maar twee of meer!

Na een snelle broodjeslunch vertrek richting Marche-les-Dames, waar de instructeurs van het Trainingscentrum Commando een initiatie in de commando-technieken voorzien hadden. Rappel, touwenparcours, via ferrata en -als afsluiter- de death ride zorgden voor een sportieve en uitdagende fase van de dag. Opvallend waren de professionaliteit en de présence van het personeel, voornamelijk in het kader van de veiligheid en de technische uitvoering van het parcours. Tijdens de korte pauze konden enkelen onder ons ook spreken met de 2 reservisten die bij 2 CDO geaffecteerd zijn. Iedereen was onder de indruk van hun toewijding aan hun functie binnen de eenheid en de verschillende taken die zij in het verleden en tot op de dag van vandaag uitvoerden.

Afsluiting van de dag gebeurde met een debriefing door de voorzitter van KNVRO én een verfrissend drankje in de bar.

In naam van alle deelnemende reservisten een welgemeend dankjewel aan de organisatoren, het personeel van 2 CDO en hun korpscommandant.