KNVRO brengt hulde te Londen

  

 

De 83ste ceremonie aan de cenotaaf in Londen heeft zoals de tradities het voorschrijft plaatsgevonden op de zaterdag voor 21 juli. Bijna 300 Belgische militairen, oud-strijders en kadetten hebben mee gedefileerd op 15 juli in de bekende straat van Whitehall op het ritme van de muziek van de Welsh Guards. Voor Defensie is dit het grootste defilé buiten onze eigen Nationale Feestdag.Dat gebeurde onder het oog van de kersverse Belgische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Rudy Huygelen, de chef Defensie, generaal Marc Compernol, en tal van Belgische en Britse autoriteiten.

 

Tijdens deze plechtigheid hebben vertegenwoordigers van KNVRO een krans neergelegd aan de voet van het nationaal monument gewijd aan de broederschap die de Belgische en Britse soldaten verbond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later omvatte het eerbetoon ook alle Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de Britten vochten. Deze vertegenwoordigers sloten zich daarna aan bij de troepen die deelnamen aan het militaire defilé.

 

Koning Georges V gaf na de dood van zijn neef koning Albert I de Belgen in 1934 het privilege om gewapend te defileren in het centrum van Londen. Buiten de Londense wacht krijgt geen enkel ander land die eer.

 

Dit defilé werd voorafgegaan door een korte plechtigheid in beperkte kring. Deze plechtigheid vond plaats aan het voormalige adres van de Belgische ambassade te Londen. KNVRO was er eveneens vertegenwoordigd door een delegatie.