Green Spring 2016, de federatieve oefening voor de jonge Reserve

 

e9c2a9ba f021 11e5 9f5d cd6e2f37b8fc web scale 0 0608766 0 0608766

 

Op 29 april 2016, bij het ochtendgloren, snellen jonge enthousiaste reservisten van alle hoeken van het land aan onder een stralende en beloftevolle zon… bestemming: Kleine Brogel, of Keebee in het militaire jargon, basis van de 10de Tactische Wing (10WT) op Limburgse gronden… Opdracht: de jaarlijkse oefening Green Spring!

 

Green Spring is aan de tweede editie bezig en heeft als doel de jonge reservisten van alle ABL eenheden te verzamelen gedurende een dag om ze toe te laten hun vaardigheden op te frissen of aan te vullen. De jonge reserve bestaat uit vrijwilligers die geïntegreerd worden in de permanente strijdkrachten, en is altijd gemotiveerd om haar professionalisme te verhogen bezorgd om de interoperationaliteit met de Actieven.

 

Elk jaar is een nieuwe eenheid aan de beurt om Green Spring te ontvangen en te ondersteunen. Voor 2016, nam de 10de tactische Wing de honneurs waar op een bevallige manier.

 

Het programma begint in de briefingzaal met een presentatie rond de geschiedenis, de organisatie en de opdrachten van de 10WT alsook rond de basis. De infrastructuren van Keebee beperken zich niet tot het opvangen van een deel van de Belgische jachtvliegtuigen. Ze hebben ook als unieke bijzonderheid dat ze een detachement van de US Air Force huisvesten waarvan de inkwartiering niet nalaat om het debat te voeden over de aanwezigheid – of de afwezigheid- van bepaalde Amerikaanse tactische wapens op Belgische bodem. Voor vele aanwezigen was de inhoud van de voordracht een nieuwigheid. Bijkomend aan de militaire kennis was deze uitleg ook nuttig om de reservisten uit verschillende componenten en korpsen beter vertrouwd te maken met alle militaire capaciteiten in vorming, oefening of operatie.

 

Na deze leerzame sessie kwamen de reservisten uit de blok om te ontdekken dat het weer plots gekeerd was en regenachtig was geworden. Maar deze somberheid heeft het goede stemming niet aangetast en de aandacht aan de dagactiviteiten blijft hoog, des te meer omdat de dynamische fase begint.

 

TCCC (Tactical Combat Casualty Course) is de eerste activiteit buiten. Na de praktische cursus wordt het TCCC brevet uitgereikt aan de reservisten. Deze technieken blijken van levensbelang te zijn voor de militair om zijn wapenbroeders, elke verwonde persoon of zichzelf te hulp te komen. Hierbij, na de aanslagen van Zaventem, herinnert de actualiteit ons eraan dat het niet alleen ver van onze grenzen maar ook op ons grondgebied dat een dergelijk kwalificatie het redden van levens mogelijk maakt.

 

Na de TCCC, begeven de reservisten zich naar de tactische hangaars om zich te bekwamen over de F16 in rechtstreeks contact met de het jachtvliegtuig. Onder het dikwandige gewelf neemt een piloot de tijd om ons in detail te informeren over het toestel alsook over de verschillende gecatalogeerde bommen in het Belgische arsenaal. Deze wapens werden rond het F16 opgesteld en verwijzen onmiddellijk naar de bijdrage van onze luchtmacht in Afghanistan of in Syrië. Het is de gelegenheid om het begrip van de tactische procedures en de materiële belasting bij echte inzetten te verfijnen, en de discussies rond dit onderwerp laaien op.

 

20150720 20150720 IMG 9471Malek20AzougMalek20Azoug

 

De dag gaat verder met de Protection Force van de basis die haar belangrijkste uitrusting voorstelt met inbegrip van de wapens die recentelijk toegevoegd werden, en vooral de SCAR die de FNC begint de te vervangen. De reservisten genieten van de manipulatie voor de eerste keer van dit gewaardeerd en aangenaam wapen. De ervaring is in het bijzonder nuttig voor diegenen die verbonden zijn met administratievere eenheden of functies. Om te eindigen trakteert de Protection Force de deelnemers op een zeer overtuigende en krachtige demonstratie van het afschrikkingseffect en van de doeltreffendheid van hun gedisciplineerde honden die, zonder los te laten, naar hartenlust hun tanden steken in de gelukkig beschermde armen en benen van enkele kandidaten op zoek naar sensaties.

 

 2016 04 29 15.49.53

 

Tot slot, Green Spring 2016 is een succes dat voor herhaling en elk jaar opnieuw voor verbetering vatbaar is. De reservisten komen ervan terug verrijkt met nieuwe kennissen. Ze komen ook eenheden en middelen tegen waar ze niet gewoonlijk niet mee omgaan in hun affectaties. Maar het is vooral een kans om een dag te delen met reservisten uit diverse horizonten en om ideeën en kennissen met hen uit te wisselen. Alle kleuren van mutsen en kepies worden door elkaar gehaald en verbroederen. Deze ontmoeting kan de strijdkrachten en hun reserve alleen maar ten goede komen. Met zekerheid bevestigt Green Spring zich als een federatief moment voor de jonge reservisten.

 

Xavier BARA

SLt (R)