Reservisten nemen het tegen elkaar op in Spa

 

In en rond de kazerne van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie werd op 29 en 30 oktober 2015 de nationale competitie van de reservisten gehouden. Reservistenploegen uit binnen- en buitenland zakten af naar Spa om zich met elkaar te meten.

Gespreid over twee dagen moesten de deelnemers zich op fysiek en intellectueel vlak bewijzen: de proeven gingen van granaatwerpen over oriëntatielopen tot het invullen van een vragenlijst over een briefing. Zelfs aan het zielenheil van de deelnemers werd gedacht met een opdracht bij de padrés.

De competitie wordt elk jaar georganiseerd door de Koninklijke Nationale Vereniging van de Reserveofficieren (KNVRO – URNOR) en de Koninklijke Nationale Unie van Reserveonderofficieren (KNUROO – URNSOR). Directeur van de overkoepelende organisatie, kolonel vlieger Rudy Theys, benadrukt het belang van de competitie om de cohesie tussen alle reservisten te versterken. “Door in team te werken, versterken de ploegleden hun band”, legt hij uit. “Door met elkaar in competitie te gaan, krijgen ze bovendien meer respect voor elkaars capaciteiten. Daarom is ook de buitenlandse interesse een verrijking voor alle deelnemers.”

Aan de competitie namen namelijk twee Engelse, een Schotse en Zwitserse ploeg deel. Ook voor hen is het een leuke en leerrijke ervaring. “We namen al deel aan competities als deze in Nederland en Duitsland”, vertelt korporaal Ethrington van het team 4 Yorkshire. “Het interessante daaraan is dat de werkwijze overal lichtjes verschilt. Dat zorgt soms voor discussie, maar uiteindelijkleert iedereen ervan bij.”

De overwinning ging uiteindelijk naar de reservistenploeg van het Control and Reporting Center (CRC) in Glons. Dat team won de wedstrijd al voor de zesde keer.

 

 

Tekst: Jimmy Stroobants – foto’s: Daniel Orban